Şahıs firması nasıl kurulur. Kurabiyeci olmak isteyenlere

Firma kurma işleri konusunda o kadar çok telefon alıyorum ki en sonunda yazmaya karar verdim. Umarım faydası olur (lütfen yazdıklarımı son rehber olarak almayıp araştırmaya devam edin…bu konunun uzmanı olmadığıma göre mutlaka atladıklarım olacaktır)

Şahıs olarak firma kurmak için (yani ben Elif Dedeoğlu olarak vergi ödüyorum):

1. Noterden imza beyannamesi alın. İmzanızı bir kağıda 3 kere attırıp elinize veriyorlar

2. Firma olarak kendinizi tescil ettirmek için, vergi dairesine başvurmak gerekiyor (hangi vergi dairesine bağlı olduğunuz adresinize göre belirlenir). İmza beyannamesi (noter tasdikli), mükellefiyet kurmak istediğinize dair dilekçe, tapu veya kira kontratı ve nüfus cüzdanı sureti (muhtar) ile vergi dairenize gidin (ikametgah da isteniyordu sanırım); danışmadan gideceğiniz masa ile ilgili yönlendirirler. Mükellefiyet tesis ettirmek istediğinizi söylemeniz yeterli. (Önceden vergi dairesini arayıp istedikleri başka belgeler var mı diye sormakta yarar var-benim vergi numaram vardı hali hazırda kayıtlıydım ve vergi ödüyordum, ondan gerekmedi)

3. Bir kırtasiyeden işletme defteri alın ve tasdik ettirin (bu kısmı çok sevgili SMMM arkadaşım Özlem hallettiği için nasıl nereden bilemiyorum, sanıyorum noterde tasdik ediliyor, öünkü sene bitiminde tekrar noterden tasdik ettirmem gerekti aynı deftere devam edeceğime dair.)

4. İşyeri adresinizde bulunmanız önemli (ben evi işyeri göstermiştim…ancak unutmayın ki vergi dairesi için sorun teşkil etmese de çalışma ruhsatı açısından sakıncalı. Evde gıda üretene izin yok! Atölye olmalı, dükkan formatında. Mutfağı ve üretim bölümü ayrı olmalı, soyunma odası olmalı vb kriterleri mevcut). Dediğim gibi bir süre işyerinizde yoklama memurunu bekleyeceksiniz ve vergi dairesinden bu konuyla ilgilenen bir görevli gelecek. Size sorular sorarak yoklama fişini dolduracak ve bir kopyasını sizde bırakacak. O evrağı saklayın, ve hatta kopyasını çıkarın.

5. Bu aşamada vergi numaranız yoksa yoklama fişi ile vergi dairesine gidip alabilirsiniz.

6. Akabinde vergi levhası alınacak tasdikli olacak. Eskiden duvara asma zorunluluğu vardı (evlerde yok), geçenlerde kaldırıldı.

7. Anlaşmalı matbaalardan birinden de irsaliyeli fatura ve gider pusulası bastırabilirsiniz (bu konuda çok çok farklı fiyatlar mevcut, mutlaka bir kaç yerden fiyat alın…faturanızda logonuza yer vermeyi unutmayın (renkli olması fiyatta artışa neden olur. Ayrıca banka hesap numaranızı da faturaya eklemek isteyebilirsiniz. Ben yapmadım, pişmanım. Büyük şirketlerde ödeme günü geldiğinde sizi aramaz faturaya bakarlar.)

8. Ticaret sicil gazetesinde kuruluşunuzun ilan edilmesi için de Ticaret Odasına başvurun. Üye olacak, bunun için aidat ve gazetede basım bedeli ödeyeceksiniz. Basılan gazete adresinize gönderilecek.

9. Bundan sonra Çalışma Ruhsatı ve Gıda Üretim izni alınacak sırasıyla,onlar da ayrı bir yazı konusu. Personel olacaksa SSK’ya da başvuru gerekiyor. Bu arada ben hali hazırda çalışıyor ve SSKlı olduğum için Bağ Kur a başvurmadım…onu da araştırmakta yarar var.

Bu arada kurabiyeleri kime yaptığımı hatırlayamayacak kadar bunadım 🙂

Siz de bu kurabiyelerden yapmak/bu konuda eğitim almak isterseniz buraya tıklayın.

Kedicik Kurabiyeler

…Özel Ataşehir Anaokulu’na gittiler…bugün bulduğum/aklımda çoktan dekore ettiğim dükkanı tutmaya gittiğimde kaptırmış olduğumu öğrenmiş olmanın üzüntüsündeyim; yeni dükkan arıyorum. Sil baştan!

 

Hayvancık şekilli kurabiyeler hakkında detaylı bilgi ve fiyatlar burada

Dell Sosyal Sorumluluk Projesi

Bizim şirkette Sosyal Sorumluluk çok önemlidir, ve sürekli teşvik edilir. Biz de sosyal olarak sorumlu davranmak adına bir takım çalışmalar yapıyoruz. Geçenlerde Dell Commercial kızlarından dördü bir araya geldik, ve kedicik kurabiyeler hazırladık…
Hatırlarsanız burada bahsetmiştim Diyarbakır’da kurulmakta olan bir okuldan. İşte bu çocuklara bir dolu sponsorlar bulduk, okulları inşa edilsin diye; ama çocukları betonla boyayla memnun edemeyeceğimizi düşünerek onlara şekerler, kurabiyeler gönderelim istedik. Kedi modelinde karar verdik, pişirdim ve biraraya geldik. Bir elin nesi var ya, gerçekten de 60 küsür adet kurabiye 10 dakikada bitti. Öyle bir çırpıda. Çok keyif aldık biz bugün, öyle olunca bizim kızlar bir kaç adet de kendileri için süslediler ve günü kapadık. Hepimizin işleri yoğun olduğu için de ara verdik çok önemli çalışmalarımıza.
Tadı damağımızda kalan bu özel günden fotoğraflar…Alfabetik sırayla, Ayşegül,
Belit (marmelat’a anne adayı)
Kam,
kedilerimizin bir kısmı,
ve işte ben…
Önlüğüm Belit’in hediyesi… kendisi bundan sonra en favori kurabiye arkadaşım! Belit bir mutfak duayeni.

Ayışığı Anaokulu kurabiyeleri

Renkli kurabiyeler miniklere ve öğretmenlerine gidecek bugün… bu vesileyle ben de hem Ayışığı Anaokulu öğretmenlerinin ve tüm öğretmenlerimizin bu gününü kutluyorum!

Bu Cumartesi eğitim var, katılmak isteyen olursa bana yazabilir.
Benim kızımı heyecanlandıran tavşan kurabiyeler, bugün kendisi için yeniden pişirilecek ve süslenecek. Bunları ellememesi karşılığında söz vermek zorunda kaldım. Mayi renkli olacakmış onunkiler…
Doğumgünü kurabiyeleri fiyatları ve detayları ile ilgili almak için buraya…